Het dorp heeft enkele bezienswaardigheden.

Korenmolen De Arend

arendzuidlandKorenmolen De Arend is een witgepleisterde, ronde stenen stellingmolen uit 1844 die op de hoek van de Molendijk en Krommedijk ligt.

De molen werd in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd als vervanger van een afgebrande houten molen. Een gedenksteen boven de deur naar de stelling vermeldt dat de eerste steen is gelegd door Cornelia Jannetje de Gilde P.D. en de tweede steen door Jannetje Johanna de Gilde A.D. Daarna werd de Arend een aantal malen doorverkocht. Hij bleef in bedrijf tot 1954, om daarna langzaam maar zeker in verval te raken. In 1969 kocht de gemeente de molen, om hem na twee restauraties in 1972 en in 1976-1977 weer maalvaardig te laten restaureren. Sindsdien wordt hij door vrijwilligers in bedrijf gehouden.

In de molen bevinden zich twee koppels maalstenen en een mengketel. De molen is doorgaans op zaterdag geopend en tijdens de openingsuren worden er molenproducten verkocht.

Website: dearend-zuidland.nl
Adres: Molendijk 35, Zuidland

Blushûs

Het Blushûs is een verzamelplaats van alles dat met het Zuidland van vroeger te maken heeft.

Het Blushûs was vroeger de oude brandweerkazerne die na de verhuizing van de brandweer naar de Kerkweg in eigendom van de Historische Vereniging Zuytlant is gekomen.

Hier vindt u een maquette van oud Zuidland, gemaakt door Jaap Jongejan; ruimten die ingericht zijn als uit grootmoeders tijd, vele landbouwgereedschappen, gebruiksvoorwerpen en verder alles dat met Zuidland te maken heeft. Het Blushûs is altijd open op dinsdagmiddag tussen 13:30-16:30.

Website: Zuytlant.nl – Blushus
Adres: Willemstraat 3A, Zuidland

Deel dit bericht